Monitoring

1. Eenvoudige monitoring

De meeste omvormers bezitten standaard een display waar de opbrengst af te lezen valt. Men kan ook zelf een kWh-meter plaatsen tussen netomvormer en het net. Sommige bouwmarkten verkopen eenvoudige analoge kWh-meters. Wat men ook kan doen is een energieverbruiksmeter kopen en deze ombouwen. Eigenlijk zijn deze apparaten bedoeld om te kijken hoeveel elektrische apparatuur verbruikt om zo energieslurpers op te sporen zodat men bewust word wat het verbruik is. Deze zijn regelmatig te koop bij de Aldi, Lidl of een bouwmarkt. Men moet wel de ingang met de uitgang verwisselen als men deze apparaten wil gebruiken voor zonnepanelen. Voor de Voltcraft 3000 staat er hier een korte ombouwbeschrijving.
staande Viessmannwarmtepomp
Voltcraft 3000 energieverbruiksmeter

De analoge kWh-meter, sluit men omgekeerd aan dan normaal, dus draad op klem 1 (zwart) verwisselen met die op klem 3 (bruin).

De meest belangrijkste zijn TX enTXH om de gemiddelde dagtemperatuur te kunnen bepalen. De etmaaltemperatuur is niet bruikbaar omdat hier ook de nachttemperatuur in verwerkt zit. Verder is de globale straling Q van belang. Het KNMI geeft die op in J/cm². Dit is eenvoudig om te rekenen naar GJ/m² of kWh/m².

Instraling in kWh/m²=instraling in kJ/cm² *1000 / 360.

Op de volgende pagina gaan we kijken wat er maximaal haalbaar is met zonnepanelen, en wat de invloed van de seizoenen (zonnesterkte is).
Volgende pagina: Bereken de terugverdientijd