Kenmerken van de PVboiler

Waarom een PVboiler ?

Op de vorige pagina hebben we de voor- en nadelen van de pv-boiler uitvoerig besproken. Kort samengevat komt het er op neer dat de PV-boiler met zonnepanelen goedkoper is en veel minder onderhoud nodig heeft dan een systeem met thermische zonne-energie.

Voorbeeld: Waterverbruik van twee personen

Op basis van standaard waterverbruiktabellen kan men concluderen dat het gemiddeld verbruik per persoon 30 liter warm water van 60° per dag is. Met de formule Q = m · c · ΔT kan men dan de benodigde energie berekenen. Dat is voor 30 liter warm water van 60° dan 1,75 kWh. Voor twee personen wordt dat dan 3,5 kWh. Rekent men daarbij nog onverveer 0,5 kWh per dag aan leidingverliezen en stralingsverliezen van de boiler dan komt men op 4 kWh per dag. Per jaar wordt dat dan 365 x 4 = 1460 kWh. Dit betekend dat men ca. 1700 Wp aan zonnepanelen dient te installeren onder optimale condities, dus opstelhoek van 30 graden op het Zuiden.

Verschillende soorten PV-boilers

Als eerste selectiecriterium is het materiaal waar de boiler van gemaakt is belangrijk. De meest voorkomende materialen zijn momenteel:
Koper (nadeel: koper geeft af aan het water (hoe warmer hoe meer) waardoor er een mimieme hoeveelheid koper in het warme water kan komen, vooral wanneer het water hier lang in verblijft, neemt het kopergehalte in het water toe. Dit is ook de reden dat waterleidingbedrijven adviseren om geen warm water uit een boiler te drinken. Voor douchen vervalt dit nadeel).
RVS (nadeel: duur, voordeel: Hygienisch, duurzaam, lichtgewicht).
Ge"emailleerd staal: (nadeel: zwaar gewicht, anode nodig, voordeel: goedkoop en sterk).

Verder onderscheiden we de pv-boiler (zonnepanelen direct op de boiler aangesloten) en de elektro-boiler (zonnepanelen via netomvormer aangesloten)

Kenmerken van de elektro-bivalente boiler

Geintegreerde naverwarmingsspiraal, die aan te sluiten is op bijvoorbeeld een cv-ketel.
Elektrisch element (EHE) 2,7 kW
nElektro-Bivalentspeicher zum Einsatz in netzgekoppelten PV-Anlagen mit Wechselrichter
nTrocken eingebundener EHE für höchste Resistenz gegen Kalk
nLeistungsoptimierte Verwertung von Überschussstrom
nAutoadaptive Leistungssteuerung des EHE (0,5 - 2,7 KW) in Abhängigkeit des PV-Überschusses
nEmaillierter Vitocell Stahlspeicher (300 l) mit Ceraprotect-Emaillierung

g
n minimale hoek van ca. 10 a 15 graden opgesteld te worden.
-Het gebruiken van hoogwaardige energie als elektriciteit voor het verwarmen van warm water wordt in het algemeen gezien als een inefficiënte toepassing.

De eisen waar een goede pv-boiler aan moet voldoen is beschreven in het item eisen en kenmerken van de pvboiler.

Nog een stapje verder

De warmtepompboiler bestaat uit een boiler die opgewarmt wordt door een lucht/water warmtepomp. Deze warmtepomp zet energie uit de lucht om in warmte, en werkt op elektriciteit. Meestal word de warmtepomp boven de boiler geplaatst en in een enkele behuizing stekkerklaar geleverd. Het lijkt dan net een vat dat wat hoger is. De warmtepomp sprokkelt gedurende de dag iedere keer een stukje energie bij elkaar en warmt zo gedurende een dag de boiler op. Het voordeel is het lage elektriciteitsverbruik (rendement ca. 300%). De nadelen zijn dat het water vrij langzaam wordt opgewarmd, en dat een lucht/waterwarmtepomp geluid produceert. Vanwege het hoge rendement is de combinatie met PV-panelen ideaal.

of een stapje terug..

Wat ook een optie is, is om een gewone goedkope elektrische boiler te kopen, en deze op de normale manier aan het elektriciteitsnet te koppelen.

Vroeger zag je in veel woonhuizen deze boilers hangen (meestal van het merk Daalderop). Deze werden vaak gehuurd van de energieleverancier. Met de komst van goedkoop aardgas en de opkomst van de combiketel zijn deze boilers gaandeweg verdwenen. Tegenwoordig komen er goede en goedkope boilers uit het voormalige oostblok, bijvoorbeeld uit Tsjechië en Polen. Dit zijn allemaal stalen boilers waarvan de binnenzijde geëmailleerd is. RVS- of kopervaten zijn te koop van de gangbare merken, en zijn een stuk duurder.

Als men weinig warm water verbruikt, bijvoorbeeld één- of tweepersoonshuishoudens kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Het rendement zal zo'n 3 tot 5% lager zijn dan directe koppeling aan de PV-panelen omdat de omvormer ook een verlies oplevert.

Wanneer is een elektrische boiler aantrekkelijk ?

Daar gas ca. 3 x zo goedkoop is als elektriciteit, is het financieel altijd aantrekkelijker om warm water met gas te maken en niet met elektriciteit. Echter indien men met zonnepanelen te veel energie terugleverd (of als onverhoopt het salderen na 2017 niet meer mag) dan word een elektrische boiler aantrekkelijk. Mensen met veel zonnepanelen die overwegen een zonneboiler (thermisch) aan te schaffen kunnen ook overwegen om hier een aantal zonnepanelen voor te gebruiken. .

Berekentool warmwater opwarmen met zonne-energie

Volgende pagina: Montage