Zonnepanelen in Nederland (2014) deel 2

1. Zonnepanelen in het zonnetje gezet
2. De prijsdaling van zonnepaneelsystemen
3. De toekomst van zonnepanelen
2. De prijsdaling van zonnepaneelsystemen
In Nederland worden de meeste zonnepanelen op woonhuizen geplaatst. Boerderijen worden steeds populairder vanwege hun grote dakoppervlakte. In Duitsland is dit geheel anders: daar doet ook de industrie mee en vind men grote zonneparken die gewoon op de grond aangelegd zijn. Dat betekend zon oogsten in plaats van bijvoorbeeld suikerbieten.
in EUR per Wp, excl. BTW
In grafiek 1 zien we de ontwikkeling van de zonnepaneelprijzen van een grote Duitse fabrikant. De daling van de zonnepaneelprijzen heeft tot gevolg gehad dat in 2012 grid parity (netpariteit) bereikt is in Nederland. Grid parity is het punt waarop zonnestroom net zo duur is dan stroom uit de elektriciteitscentrale. Na 2012 is zonnestroom voor de consument goedkoper dan stroom via de elektriciteits-bedrijven. Voor bedrijven die soms maar 7 cent per kWh betalen zijn zonnepanelen financieel gezien niet aantrekkelijk.

In EUR, excl. BTW

Als er voordelen zijn, zijn er dan ook nadelen?
Eigenlijk niet. Of het moet zijn dat men het ontsierend vind op zijn dak. Verder is het zo dat de snelle terugverdientijd alleen mogelijk is door het zogenaamde salderen. Salderen betekend dat de energiemaatschappij net zoveel geld voor een kWh aan u dient te betalen, dan u voor een kWh betaald aan de energiemaatschappij. Dit is tot 2017 gegarandeerd, daarna wordt dit geëvalueerd. Volgens de brancheorganisatie Holland Solar zal ook na 2017 het gebruiken van zonnepanelen rendabel blijven. Maar mogelijk wordt het dan toch minder aantrekkelijk. Men kan dan besluiten om elektriciteit op te slaan voor eigen gebruik, maar die investering kost weer extra geld.
Een andere bedreiging is de komst van de slimme meter. Uiterlijk in 2020 moet iedere Nederlandse woning uitgerust zijn met een slimme meter. Deze meter registreert exact het aantal door de zonnepanelen terug geleverde kWh. Een volgende stap is dan heel eenvoudig: Denk aan een geringere vergoeding voor terug geleverde elektriciteit, of een belasting op terug geleverde elektriciteit. Sommigen zien dit als een goede ontwikkeling. Het is immers nu zo dat ‘rijke’ mensen zonnepanelen kunnen kopen en vervolgens goedkope elektriciteit verbruiken, omdat ze de energiebelastingen omzeilen.
Meer belasting op energie betalen?
Arme mensen daarentegen hebben geen geld om zonnepanelen te kopen, en zullen steeds meer belasting op energie moeten gaan betalen, om de overheidsinkomsten op peil te houden. Daarmee subsidiëren ze in feite de rijke zonnepanelenbezitters. Dit is op dit moment de situatie in Duitsland. Daar komt nog bij dat in de zomer zoveel stroom door zonnepanelen worden opgewekt dat er een overschot ontstaat. Dit overschot word dan voor een dumpprijs verkocht, onder andere aan Nederlandse energiebedrijven, die hier van profiteren. Een bijkomend gevolg is wel dat ook in Nederland energiecentrales worden stilgezet omdat er genoeg goedkope stroom voorhanden is in het buitenland. In Nederland is het aantal zonnepanelen nog veels te laag om overproductie in piekperiodes te krijgen.
Volgende pagina: Deel 3 van Zonnepanelen in NL