Montage van zonnepanelen op een schuin pannendak

Wat kunt u op deze pagina verwachten?
1. Keuze juiste dakhaak
2. Waar monteert u geen zonnepanelen (zones)
3. Welke afstand moet u van de dakrand houden
4. Wanneer extra dakhaken plaatsen?
5. Op hoeveel afstand van het frame plaats ik de profielen onder mijn zonnepaneel
6. Last van schaduw? Plaats een optimizer.
7. Voorzorgsmaatregelen tegen vogels

Montage op schuine daken met dakpannen

Dit is de meest voorkomende toepassing. Belangrijk is dat men de goede bevestigingshaak kiest, geschikt voor het betreffende dakpannentype. Onderstaand een voorbeeld van een Schletter montagesysteem (video):

De hiernaast afgebeelde dakhaak is de meest gebruikte universele dakhaak van Schletter. Het voordeel van deze dakhaak is dat er een draaibare klicktop opzit, waardoor deze voor vele montage doeleinden geschikt is. De kliktop kan men vanwege de ovale opening in de haak nog iets verschuiven om kleine meet of montagefouten te corrigeren.

Het gaat niet altijd van een leien dakje, maar de hiernaast afgebeelde dakhaak is bedoeld voor leien daken.
De hiernaast afgebeelde dakhaak is bedoeld voor daken met singles.
Torx-schroef voor montage van dakhaken op het dakbeschot
Torx
5,5 x 38
Valksolar

Montagesystemen

Schletter werkt met RVS-Torxschroeven en bouten. Bij het Rapid2+ systeem klikt men de klemmen in het profiel en hoeft men hem alleen nog definitief vast te zetten door de Torxbout aan te draaien. Er bestaan nog veel meer soorten dakhaken voor alle mogelijke soorten dakpannen en allerlei schuine daken. Voor alle haken kan men het beste de website van de betreffende leveranciers bezoeken. Zie ook hier rechts in het kader 'links'. Viessmann heeft het zogenaamde one-turn systeem. Met dit snelmontagesysteem zet men met een enkele draai de profielen op de dakhaken vast. Van der Valk claimt dat het een systeem heeft speciaal voor Nederlandse daken. Een extra latje onder de dakhaken moet voor versteviging zorgen. De dakhaken worden met 2 Torx 5,5x38 schroeven vastgezet op het dakbeschot, of indien mogelijk, met langere schroeven op onderliggende balken.

Te benutten dakvlak

Voordat men begint met de montage dient men eerst zijn dak goed op te meten, en de volgende zaken in acht te nemen:
-De bovenste 2 dakpanrijen van het dak vrij houden. Dit vanwege turbulentie, maar ook zit de nok vaak vastgemetseld, waardoor de onderliggende pannen moeilijk of niet los te krijgen zijn. Niet doen dus. -De onderste 2 rijen dakpannen eveneens leeg houden. Doet men dit niet dan kan het zijn dat bij een hevige regenbui het water niet in de dakgoot komt, maar er overheen loopt vanwege de zonnepanelen. Bij de randen een dakpan vrijhouden en extra dakhaken plaatsen. Uiteraard geld dit niet voor rijtjeswoningen (tussenwoningen) waar het dak gewoon doorloopt.

Bereken de dakrand afstanden e1 en e2:
h = hoogte gebouw [m]
b = breedte gebouw [m]
d = lengte gebouw [m]
 
e1: [m]
e2: [m]

De zone (zgn H-zone) waarin men zonnepanelen kan plaatsen is dan

Breedte [m]: x lengte [m]: = totale oppervlakte m2.

Schaduw op zonnepanelen

Verwacht men schaduw, kijk naar bomen van de buren, of staat er een schoorsteen op uw dak? Overweeg dan om optimizers toe te passen. Alle informatie hierover staat op de optimizerpagina.

Vogelnesten onder zonnepanelen

Een steeds meer voorkomend probleem zijn vogelnesten. Vogels vinden het wel plezierig om een schuin waterdicht dakje te hebben dat ook nog lekker warm word. Dus maken ze nesten met takken onder de zonnepanelen. Dit is funest voor de opbrengst (vanwege geringe ventilatie) maar ook levensgevaarlijk omdat de takken in brand kunnen vliegen. Vogelnesten dienen dus onmiddellijk verwijderd worden. Om te voorkomen dat vogels nesten kunnen maken onder zonnepanelen kan men zwart muizengaas plaatsen rondom de zonnepanelen. Als men vogelnesten heeft, heeft men vaak ook vogelpoep op de zonnepanelen.

Volgende pagina: Montage van zonnepanelen op een plat dak